Dom Herbat Blog – Wszystko o herbacie

Herbata

Dom Herbat - HerbataHerbatę pijemy z namiętnością. Parzymy ją zafascynowani tym, jak z odrobiny poskręcanych listków można wyczarować coś tak doskonałego. Wąchamy, dotykamy i testujemy na wiele sposobów, aby w naszym sklepie pojawiły się tylko te, które zapewnią przyjemność najwyższej klasy naszym klientom i przyjaciołom. Wyszukujemy ciekawe informacje na jej temat, odwiedzamy zagraniczne herbaciarnie i spotykamy się z producentami

Herbata nas urzekła, wciągnęła w swój niesamowity świat i nauczyła smakować życie, a my tym wszystkim dzielimy się z Wami.


Zielona herbata wg doktora Deana OrnishaZielona herbata wg doktora Deana Ornisha

Doktor Dean Ornish to amerykański profesor kardiologii i popularyzator nowego podejścia do zdrowej diety. Doktor Ornish zrewolucjonizował medycynę badaniami klinicznymi, dzięki którym dowiódł, że choroby serca i nowotwór prostaty można powstrzymać, a wręcz zmusić do odwrotu za pomocą opracowanego przez niego programu obszernych zmian w stylu życia.

Czytaj dalej —>


Testujemy kreteński GojnikGojnik-opakowanie1_small

Już tak mamy, że gdzie zagranicę nie pojedziemy, to zwozimy do domu tamtejsze herbaty i ziołowe specjały. Na Krecie trafiliśmy doskonale nam znany i bardzo popularny w naszym sklepie Gojnik. O tym, co zawierała zakupiona paczuszka i jak nam to smakowało poczytacie w niniejszym wpisie.

Czytaj dalej —>


Przebudzenie smoków

Przebudzenie smokówZaskakująca historia o tym, jak z herbacianych resztek Ali narodziły się trzy „magiczne smoki”, z których każdy budzi się tylko na jeden miesiąc w roku oraz o dniach i przebudzenia, które stały się tradycyjnymi dniami spotkań z znajomymi. To również doskonała podpowiedź odnośnie tego co Ty możesz zrobić ze swoim końcówkami herbacianych zapasów.

Czytaj dalej —>


Gojnik, nasz towarzysz podróżyKreta - gojnik

Każdy z kim rozmawialiśmy podkreślał „cudowne” właściwości tego napoju, szczególnie w przypadku osłabienia, nadciśnienia, reumatyzmu oraz problemów z układem pokarmowym i drogami moczowymi. Wszystkim też były znane jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Niewielu Kreteńczyków wiedziało jednak o badaniach, które mają udowodnić, że regularne picie gojnika w przypadku choroby Alzheimera może przyczynić się do cofnięcia procesów chorobowych.

Czytaj dalej —>


Zielony koktajl na bazie zielonej herbaty Gunpowder TOHZielony koktajl na bazie zielonej herbaty Gunpowder TOH

Dzisiaj proponujemy koktajl na bazie schłodzonej (lub zaparzonej na zimno) herbaty Gunpowder Temple of Heaven.

Czytaj dalej —>


Kichaj na alergięHerbata Rooibos

Nadchodzi kwiecień, a więc lada moment nastąpi wzmożony wysyp alergenów i znowu mnóstwo osób będzie miało problem z katarem siennym i załzawionymi oczami. Oczywiście, można łykać tabletki a w skrajnych przypadkach użyć sterydów. Istnieją jednak naturalne sposoby na walkę z alergią.

Czytaj dalej —>


Zdradzieckie zmęczenie

Dom Herbat - Mate IQWielu naszych klientów i przyjaciół narzeka, że z takim utęsknieniem czekali na nadejście wiosny, a jak ta tylko się pojawiła, to dopadła ich taka jakaś niemoc. Spieszymy z wyjaśnieniem, że to się nazywa „przesilenie wiosenne” i mamy na to świetne rozwiązanie.

Czytaj dalej —>


Walentynki z Domem Herbat – Gorące wyznanie miłościWalentynki z Domem Herbat

Wielkimi krokami zbliża się święto zakochanych, a ponieważ uwielbiamy rozdawać ludziom radość i dobrą energię postanowiliśmy wspomóc naszych obecnych i nowych klientów w miłosnych wyznaniach.

Czytaj dalej —>


Poradnik herbaciano-prezentowy Dom Herbat - poradnik prezentowy

W ostatnich dniach otrzymujemy sporo telefonów i maili z prośba o podpowiedź dotyczącą zbudowania jakiegoś ciekawego zestawu herbacianego pod choinkę dla najbliższych. Aby ułatwić Wam mikołajową misję, w załączeniu kilka naszych autorskich propozycji.

Czytaj dalej —>


Afrykański adwentDom Herbat - Rooibos

Dzisiaj słów parę o dość kuriozalnym, ale i zarazem przepysznym połączeniu afrykańskiego buszu z chrześcijańską tradycją adwentu. Na pierwszy rzut oka nijak się tego połączyć nie da, ale zapewniam że biorąc pod uwagę smak tego naparu jest to połączenie pierwszorzędnej jakości.

Czytaj dalej —>


Indyjski grzaniecDom Herbat - Black Chai

Black Chai z serii herbat Yogi Tea to mocny, bogaty w smaki, korzenny aromat oryginalnej mieszkanki z której tradycyjnie od wieków parzy się ulubiony w północnych Indiach napój zwany „czajem”. Cynamon, imbir i goździki łączą się w nim finezyjnie ze specjalnie dobraną czarną herbatą Assam, by utworzyć mieszkankę, która oddaje tradycyjny przepych tego niezwykłego napoju.

Czytaj dalej —>


Gojnik – górskie zioło z przytupem i sposób na AlzheimeraGojnik

Z gojnikiem pierwszy raz spotkaliśmy się podczas wakacyjnego wypadu na Kretę, kiedy to krążąc pośród wąskich uliczek Rethymnonu próbowaliśmy namierzyć jakieś typowo greckie herbaty. To wtedy urocza kobieta z jednego ze sklepików objaśniła nam, że znajdujemy się w miejscu, w którym herbatę stosuje się zwyczajowo tylko wtedy, gdy zdrowie nie domaga. A jak już nie domaga, to najlepsza jest herbata górska (Malotira) z podobno magicznym ziołem, które miało rosnąć jedynie w tutejszych kreteńskich górach.

Czytaj dalej —>


Pu Erch Varadero i przemyślenia odnośnie energii ziemi

Pue Erch VaraderoOstatnio trafiliśmy na ciekawą informację, według której najgroźniejszym wynalazkiem w historii ludzkości są buty. Rzekomo są w dużej mierze odpowiedzialne za stany zapalne i choroby autoimmunologiczne w naszym życiu, bo oddzielają nas od uzdrawiającej energii Ziemi.

Czytaj dalej —>


Kuchenne obserwacje

Filiażanka herbatyOpis obserwacji z firmowej kuchni, gdzie wszyscy w biegu i beztrosce zalewają obojętnie co i obojętnie czym. Liczy się jedynie czas i pośpiech, które mają fatalne skutki dla dobrej jakości herbat, o ile takowe znalazły się w pracowniczym kubku.

Czytaj dalej —>


Herbata berberyjskaherbata berberyjska

Kiedyś pisaliśmy o herbacie marokańskiej. Dziś przedstawiamy nowe odkrycie przywiezione prosto z Maroko. Herbata berberyjska sprzedawana jest w komplecie, na który składają się cztery paczuszki. Z każdej z paczki należy wziąć garść ziół i wsypać do litrowego czajniczka.

Czytaj dalej —>


Japońska herbata zielona Kukicha – o niskiej zawartości kofeinyKukicha

Kukicha, zwana też bōcha to produkt uboczny herbat sencha lub matcha.  Herbata ta jest produkowana z patyczków i łodyżek a nie z liści. Stąd tez ilość zawartej w niej kofeiny jest dużo mniejsza niż w innych zielonych herbatach.

Czytaj dalej —>


Herbata z imbirem – AntygrypinkaDom Herbat - Antygrypinka herbata z imbirem

Dziś prosty przepis na rozgrzewającą herbatę – Antygrypinkę. Świetnie sprawdza się podczas jesienne słoty i mroźnej zimy.

Czytaj dalej —>


Bubble Tea – herbata z kulkami, coraz bardziej modna ale czy zdrowa?Bubble Tea

Niepokonana jak dotąd poranna kawa ma od pewnego czasu poważnego rywala. Nowym hitem okazuje się… herbata, przyrządzona jednak w nietypowy sposób. Bubble Tea, bo tak się nazywa, jest połączeniem mlecznego lub owocowego napoju i żelowych kuleczek herbaty. Problem jednak w tym, że może ona zawierać wiele substancji chemicznych.

Czytaj dalej —>


Pijąc zieloną herbatę zapewniasz sobie większą sprawność w starszym wiekuZielona herbata

Jak podaje PAP – Nauka w Polsce  osoby pijące regularnie zieloną herbatę zachowują większą sprawność i niezależność w starszym wieku, niż ich rówieśnicy, którzy nie są amatorami tego napoju.

Czytaj dalej —>


Dom Herbat – warsztat „O herbacie przy herbacie” w SopocieO herbacie przy herbacie

Zapraszamy na kolejny wieczór „O herbacie przy herbacie”. Podczas warsztatu będzie można poznać historię herbaty, jej rodzaje oraz sposoby zaparzania, np. jak zaparzyć zieloną herbatę by wreszcie odkryć jej prawdziwy smak bez goryczki.

Czytaj dalej —>


Zielona herbata pomaga w odchudzaniuZielona herbata

Zielona herbata może stać się narzędziem w walce z otyłością – sugerują badania przeprowadzone na razie na myszach. Ich wyniki publikuje internetowe wydanie pisma „Obesity”.

Czytaj dalej —>


Herbaciana relacja z Bułgarii

W tym roku celem wakacyjnym była Bułgaria – a dokładnie Sofia oraz wybrzeże Morza Czarnego z kilkoma przystankami. Herbaciarze zawiodą się, gdyż kraj ten nie ma nam za wiele do zaoferowania. Jest czaj, ale w głównej mierze to „bilkov čaj” (билков чай), czyli herbata ziołowa.

Czytaj dalej —>


Wojna na rynku herbaty

Zawzięta konkurencja to efekt rozdrobnienia branży i stopniowego nasycenia rynku wartego według różnych szacunków 1,4 —1,5 mld zł. Herbatę sprzedaje w Polsce nadal około 25 firm. Można jednak spodziewać się, że liczba ta w kolejnych latach będzie się stopniowo kurczyć.

Czytaj dalej —>


Masala Chai – napój prosto z IndiiMasala Chai

Latem ubiegłego roku wprowadziłem  do oferty Domu Herbat Masala Chai.  W dosłownym tłumaczeniu jest to herbata z przyprawami.  W skład Masala Chai wchodzą między innymi: kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździki, choć trzeba przyznać, że skład ten nie jest regułą.

Czytaj dalej —>

 


Herbata marokańska – AtaiHerbata marokańska

Herbata marokańska to herbata na którą natkniemy się na każdym suku czyli targowisku, w każdym sklepie, gdzie gościnni Marokańczycy przygotują i uraczą nas swoim narodowym napojem.  Napojem, który sprawdza się w gorące dni, gdyż doskonale gasi pragnienie.

Czytaj dalej —>


Herbata na jesienne wieczoryherbata jesienna

No i znowu nastała jesień. Dni wprawdzie są jeszcze słoneczne ale wieczorami chłody są już odczuwalne. Nastał czas wieczorów z książką w ręku przy herbacie. Obecnie czytam „Zabójca z miasta moreli”  – są to reportaże z Turcji napisane przez Witolda Szabłowskiego. Do takiej lektury wypadałoby przygotować czajnik tureckiej herbaty…

Czytaj dalej —>


Jaka herbata na gorące, letnie dni? Oczywiście herbata parzona na zimno!herbata na zimno

Dziś chciałbym zaproponować napój herbaciany idealnie gaszący pragnienie w upalne letnie dni. Nie będzie to jednak mrożona herbata Iced Tea ale tzw. herbata na zimno, która nie jest jeszcze dostatecznie znana w Polsce.

Czytaj dalej —>

 

 

 


Filtry i zaparzacze – jednorazowy filtr do herbatyFlitry t-sac

Papierowe filtry cieszą się coraz większą popularnością – po pierwsze w końcu można je kupić na polskim rynku, a po drugie,  ułatwiają zaparzanie herbat sypanych w miejscach takich jak biuro, gdzie nie ma zbyt dużo czasu aby z namaszczeniem zaparzyć filiżankę herbaty. W domu też świetnie się sprawdzają.

Czytaj dalej —>


Herbata czarna a herbata zielona – różnicesri Lanka_herbata ziel i czarna

„Zarówno herbata czarna jak i zielona pochodzi z tej samej rośliny “ Camellia Sinensis”. Zupełnie inne są jednak procesy produkcji, jakim poddawane są liście w celu otrzymania produktu końcowego.

Czytaj dalej —>


Herbata o smaku TiramisuTiramisu

W połowie grudnia po raz pierwszy spróbowałem herbaty o nazwie Tiramisu. Ponieważ Tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów, dlatego też nie mogłem powstrzymać się i wprowadziłem do swojej oferty herbatę o smaku Tiramisu. Jest to mieszanka czarnej herbaty z ziarenkami kawy, toffi, palonym cukrem oraz kawałkami czekolady.

Czytaj dalej —>


Jesienne wieczory z grzańcemGrzaniec, krupnik, miód pitny, ciepła czekolada lub kakao. Sposobów jest wiele, cel jeden: ma być cieplej i smacznie. Kiedy spada temperatura potrzebujemy więcej ciepła. Kubek gorącej czekolady lub grzańca to wspaniałe towarzystwo na jesienne wieczory.

Grzaniec, krupnik, miód pitny, ciepła czekolada lub kakao. Sposobów jest wiele, cel jeden: ma być cieplej i smacznie. Kiedy spada temperatura potrzebujemy więcej ciepła. Kubek gorącej czekolady lub grzańca to wspaniałe towarzystwo na jesienne wieczory.

Czytaj dalej —>


Herbata Biała – Pai Mu Tan – White PeonyPaiMuTan4 11-12-2009

Herbata Pai Mu Tan – White Peony to herbata biała z chińskiej prowincji Fukien zbierana ze specjalnych krzewów herbacianych Big White wczesną wiosną, kiedy roślina budzi się ze snu zimowego. Herbata ta jest produkowana z nie fermentowanych i nie zwijanych listków.

Czytaj dalej —>


Yerba Mate – Imbirowa i wiśniowaMate Imbirowa

Mate to herbata paragwajska z ostrokrzewu paragwajskiego. Mate nazywana bywa dobroczynnym „narkotykiem” o niewielkiej zawartości kofeiny, a stosunkowo dużej witaminy A i C. Ma działanie moczopędne, a dzięki zawartym w niej mikroelementom ( magnez i potas) uśmierza łaknienie i dlatego jest polecana osobom z nadwagą. Dzięki zawartości mateiny będącej odmianą teiny, działa pobudzająco, poprawia percepcję, koncentrację, znosi objawy zmęczenia i senności.

Czytaj dalej —>


Herbata z suszonych owoców – Świąteczna szarlotka babuniSzarlotka Babuni

ŚWIĄTECZNA SZARLOTKA BABUNI to mieszanka owocowa, której składnikami są jabłko, hibiskus, skórka dzikiej róży, rodzynki, cynamon, płatki słonecznika i aromat. Wspaniała owocowa kompozycja na jesienno-zimowe wieczory a jej korzenny aromat cynamonu przywołuje na myśl atmosferę świąt. Lubię ją pić szczególnie teraz, podczas jesiennych chłodnych wieczorów.

Czytaj dalej —>


Herbaty czarne aromatyzowane – CynamonowaHerbata Cynamonowa

Herbata Cynamonowa – mieszanka czarnych herbat z dodatkiem cynamonu. Polecana miłośnikom herbat korzennych. W zależności od upodobań można ją osłodzić konfiturami lub kandyzowanym cukrem. Polecam z jabłecznikiem czy szarlotką…

Czytaj dalej —>


Herbaty czarne aromatyzowane – Gwiazdka z NiebaGwiazdka z Nieba

Gwiazdka z Nieba – Mieszanka herbaciana będąca połączeniem czarnej herbaty, czerwonego pieprzu, wanilii, kardamonu, skórki cytryny i pomarańczy, rodzynek oraz małych cukrowych gwiazdek. Herbata rozgrzewająca przypominająca smakiem pieczone jabłka.

Czytaj dalej —>


Herbaty czarne aromatyzowane – Czarna z ŻeńszeniemHerbata z żeńszeniem

Herbata Czarna Żeńszeniowa –czarna herbata z dodatkiem suszonego korzenia żeńszenia. Żeńszeń – zwany także ginsengiem lub wszechlekiem – działa pobudzająco, osłabia skutki stresu i przemęczenia, poprawia umiejętność koncentracji i zapamiętywania, wzmacnia układ immunologiczny, podnosi witalność w średnim i starszym wieku, obniża poziom glukozy we krwi, wspomaga kuracje odchudzające, wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Czytaj dalej —>


Filiżanka Smaków. Kawa, herbata, czekolada.Okładka Filiżanki Smaków

Ukazał się kolejny numer Filiżanki Smaków. Właśnie dostałem dziś informację od redakcji. Pismo jest darmowe a dostać je można w całej Polsce w herbaciarniach, kawiarniach czy pijalniach czekolady. W najnowszym październikowym numerze między innymi:
Zaparzanie Yerba Mate, Historia europejskich herbaciarni, Przewodnik po zaparzaczach do herbaty –  o zaparzaczach też zamierzam coś wkrótce napisać – bo mam swoje spostrzeżenia i chciałbym się nimi podzielić.

Czytaj dalej —>


Zbiory herbaty w Azji. Herbaciane krajobrazyHerbaciane krajobrazy

Dziś wrzucam na bloga kilka fotografii z galerii Gazeta.pl. Piękne fotografie przedstawiające herbaciane krajobrazy w Indiach. Wprawdzie można odnieść wrażenie, że ktoś trochę kolory zniekształcił…. ale to nie ja 🙂

Czytaj dalej —>


Turecka herbata czyli çayı

Końcówkę sierpnia i początek września spędziłem w Turcji w miejscowości Alanya nad Morzem Śródziemnym. Miałem zatem okazję by przekonać się, iż wbrew powszechnej opinii to wcale nie kawa lecz herbata jest narodowym napojem Turków.  Herbatę pija się w zasadzie przez cały czas od rana do wieczora, w małych charakterystycznych szklaneczkach w kształcie tulipana.

Czytaj dalej —>


Kenya Malaika Orthodoxkenya_1

Kenya Malaika Orthodox jest to czarna herbata afrykańska. Odczucia smakowe są ściśle powiązane z długością parzenia. Krótsze, około 2 minutowe sprawia, że napar cechuje się wysoką aromatycznością przy delikatnym smaku z lekko wyczuwalną cierpkością. Wydłużenie czasu parzenia dodaje mocy i wyrazistości z charakterystyczną goryczką.

Czytaj dalej —>


Gunpowder – zielona herbataGunpowder

Gunpowder – czyli „proch strzelniczy” to rodzaj chińskiej zielonej herbaty którego nazwa pochodzi od tego, że liście herbaty są ciasno zwinięte w kulki przypominające właśnie proch strzelniczy. Gunpowder produkowany jest głównie w Pingshui w prowincji Zheijing, ale także na Tajwanie i na Cejlonie. To chyba najbardziej rozpowszechniona na świecie zielona herbata.

Czytaj dalej —>


Nowe herbaty w kolekcjidsc00236

Ostatni mój pobyt w Berlinie obfitował jak zwykle w zakupy herbaciane. Jakiś czas temu zrobiłem opis dotyczący mojego odkrycia, czyli herbaty Keemun, którą stamtąd przywiozłem. Ale kupiłem wówczas też wiele innych, m. in.  Darjeeling FTGFOP Namring w drewnianej skrzyneczce, zielony Gunpowder, Rooibos z dodatkiem  pomarańczy, owocową herbatę o smaku Rotegruetze i jeszcze kilka innych.

Czytaj dalej —>


Herbata Yunnanyunnan

Herbat ta rośnie na plantacjach powyżej 2000 m n.p.m. Najlepsze herbaty tego gatunku charakteryzują sie dużą ilością tipsów. Jedną z nich jest Golden Yunnan, dający lekko słodkawy, orzeźwiający i aromatyczny napar w kolorze brązowym o czerwonawym odcieniu. Herbata ma duże, skręcone liście

Czytaj dalej —>


Herbata Keemun – czarna chińska herbataHerbata czarna Keemun

Herbaty Keemun uznawane są za jedne z najlepszych czarnych herbat.  Po raz pierwszy herbatę tę zakupiłem pod koniec kwietnia w berlińskiej herbaciarni i bardzo mi zasmakowała. Herbata charakteryzuje się dymnym aromatem i słodkawym smakiem. Daje ciemny napar ale nie jest tak mocna jak herbaty Assam czy cejlońskie.

Czytaj dalej —>


Lapsang Souchonglapsang souchong

Liście tej herbaty poddawane są procesowi więdnięcia w dymie z korzeni chińskiej sosny, podgrzewane i zwijane. Po tych czynnościach, liście ubija się w beczkach i przykrywa w celu fermentacji. Po fermentacji liście są ponownie podgrzewane, ponownie zwijane, umieszczane w bambusowych koszach i wędzone, do zupełnego wysuszenia, w dymie z korzeni chińskiej sosny lub drzewa cedrowego.

Czytaj dalej —>


Zielona herbatagreen-tea11

Krótki przewodniki po Chińskich i Japońskich zielonych herbatach. M.in. Chun Mee (Piękne Brwi), Gunpowder (Proch Strzelniczy), Pi Lo Chun (Nefrytowa Spirala Wiosny), Lung Ching (Smocze Źródło), Gyokuro (Cudowna kropla rosy) itd.

Czytaj dalej —>


Herbata Oolongoolong_tea

Oolong – herbata półfermentowana z grupy herbat czerwonych. W języku chińskim jej nazwa oznacza Czarnego Smoka. Jest produkowana w Chinach i na Tajwanie (Formoza). Liście przeznaczone do produkcji herbaty oolong nie mogą być zbyt wcześnie zbierane. Najważniejszą rzeczą jest jednak, aby zaraz po zerwaniu zostały poddane obróbce.

Czytaj dalej —>


Darjeeling

Herbata Darjeeling jest herbatą cenioną przez koneserów. Pochodzi z górskiego rejonu Darjeeling znajdującego się na północy Indii. Plantacje herbaty położone są na stromych zboczach Himalajów, gdzie herbaciane krzewy mają doskonałe warunki klimatyczne.

Czytaj dalej —>


Lapacholapacho_foto

Lapacho można polecić jako środek wspomagający i korygujący leczenie farmakologiczne, uzupełniający leczenie homeopatyczne w wielu schorzeniach, a przede wszystkim w przypadku wielokrotnego stosowania antybiotyków z niską skutecznością i we wszystkich przypadkach obniżenia odporności.

Czytaj dalej —>


Yerba Mateyerba

Ludzkość poznała już niejeden sposób na pobudzenie zmęczonego umysłu i ciała. Począwszy od kawy, przez liczne energy drinki, a skończywszy na skoncentrowanych preparatach pobudzających. Jeżeli jednak jesteś zwolennikiem naturalnej, zdrowej energii spróbuj herbaty Yerba Mate.

Czytaj dalej —>


Zasady parzenia herbatDom Herbat

Jakość przygotowanej herbaty zależy od wody (im woda twardsza tym gorszy smak herbaty), sposobu przechowywania herbaty, no ale przede wszystkim od czasu zaparzania.

Czytaj dalej —>


Oznaczenia herbatFlugtee

Kupując w specjalistycznych sklepach herbatę często można spotkać się ze skrótem przed nazwą herbaty.Jest to nic innego jak skrót terminów angielskich oznaczających klasyfikację herbaty według wyglądu i rodzaju liści.

Czytaj dalej —>

 


Historia herbatyFiliażanka herbaty

Według jednej z legend początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e., w którym chiński cesarz Szen Nung przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Zgodnie z inną opowieścią, pierwszy był hinduski mnich Bodhidharma. Prawda jest trudna do ustalenia…

Czytaj dalej —>


Herbata – Camellia SinensisKrzew herbaty

Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia).

Czytaj dalej —>