Dom Herbat Blog – Wszystko o herbacie

Oznaczenia herbat

1 komentarz

Kupując w specjalistycznych sklepach herbatę często można spotkać się ze skrótem przed nazwą herbaty.Jest to nic innego jak skrót terminów angielskich oznaczających klasyfikację herbaty według wyglądu i rodzaju liści. Podział ten związany jest z wielkością liści, dlatego rożnej wielkości liście mogą mieć jednakową jakość. Rożnica tkwi w tym, że herbata o mniejszych liściach zaparzy się szybciej.

Oznaczenie poszczególnych liter:

T (Tip) – herbata z nierozwiniętych pąków liści.
F (Flowery) – herbata kwiatowa (pączek i dwa listki.)
G (Golden) – herbata o złocistym kolorze naparu.
O (Orange) – herbata z długich liści.
P (Pekoe) – herbata z liści krótszych i grubszych.
S (Souchong) – herbata z najgrubszych liści, podłużnie zwiniętych.
B (Broken) – herbata z łamanych liści.
F (Fannings) – miał i odsiew
M (Mixed) – mieszanka.

Jeśli za literami określającymi stopień gradacji pojawia się „1” to oznacza to herbatę o absolutnie najlepszej jakości.

  • FF– zbiór First Flush w miesiącach marzec- kwiecień (pierwszy, wiosenny zbiór); herbaty Darjeeling z tego zbioru wyróżniają się niezwykle delikatnym i kwiatowym aromatem.
  • Inbetween– herbata „pośrednia” zbierana w miesiącach kwiecie-maj (pomiędzy First Flush a Second Flush) – nie należy do herbat luksusowych.
  • SF– zbiór Second Flush zbiór w miesiącach maj-czerwiec
  • Autumnal (zbiór jesienny) – cechuje się trochę bardziej cierpkim smakiem niż Second Flush. Uprawiana jest na większą skalę, choć nie należy do herbat wysokiej jakości.
  • Monsun – herbata zebrana w okresie monsunu letniego przy wysokich opadach i sprzyjającej temperaturze. Z powodu masowej produkcji zbiór ten nie należy do herbat wysokiej jakości
  • Highgrown – herbata uprawiana na dużych wysokościach w górskim, wilgotnym klimacie. Oznaczenie dotyczy przeważnie herbat cejlońskich.

BIO EKO – herbata oznaczona tym znakiem została zebrana z plantacji, na której nie stosowano nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin.
Flugtee – herbaty przylatujące do Europy samolotem najwyżej 12 dni po zbiorach. Smakosze czekają na nie przez cały rok, ponieważ stanowią prawdziwą rozkosz dla podniebienia.
Selfdrinker – herbata zachowująca swoje właściwości smakowe niezależnie od użytej wody (większość herbat Oolong, niektóre zielone i czarne, np. Bancha).

Flugtee-2009 Darjeeling first flush FTGFOP1

Flugtee-2009 Darjeeling first flush FTGFOP1

Herbata o całych liściach:

  • FOP – Flowery Orange Pekoe- jest to herbata zrobiona z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka. Są w niej młode, miękkie, delikatne listki i tipsy(szczytowe);
  • GFOP – Golden Flowery Orange Pekoe – jest to herbata ze „złotymi tipsami”, czyli koniuszkami złocistożółtych pączków;
  • TGFOP – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe- jest to herbata zawierająca duże ilości złotych tipsów;
  • FTGFOP – Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – jest to FOP o bardzo wysokiej jakości;
  • SFTGFOP – Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe- najwyższej jakości FOP.
  • OP – Orange Pekoe- jest to herbata o długich, spiczastych liściach, większych od FOP, rzadko zawiera tipsy;
  • P – Pekoe- herbata z krótszych, mniej delikatnych liściach niż OP;
  • FP – Flowery Pekoe- liście te zwijane są w kulki;
  • PS – Pekoe Souchong- zawierają krótsze i twardsze liście niż P;
  • S – Souchong- herbata o dużych liściach, które zwija się podłużnie otrzymując nierówne kawałki. Często są to herbaty chińskie „dymne”

Herbata o liściach łamanych:

W przypadku herbat łamanych do określenia dodajemy literę B – Broken (łamane). Skróty oznaczają dokładnie to samo co powyższe z tym, że należy dodać przedrostek „połamane”.

  • GFBOP – Golden Flowery Broken Orange Pekoe – mieszanka z łamanych długich liści oraz krótszych i nieco grubszych o złocistym naparze.;
  • GBOP – Golden Broken Orange Pekoe – herbata zawierająca łamane długie i grube liście o złocistym naparze;
  • TGBOP – Tippy Golden Broken Orange Pekoe – herbata z łamanych długich i grubych liści z dodatkiem młodych pączków;
  • TGFBOP – Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe – wysokiej jakości herbata zawierająca najmłodsze pędy herbat oraz łamane długie i grube liście;
  • FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe – herbata zawierająca łamane długie i grube liście oraz najmłodsze pędy;
  • BOP – Broken Orange Pekoe – herbata zawierająca łamane długie i grube liście;
  • BP – Broken Pekoe;
  • BPS – Broken Pekoe Souchong – zawiera łamane grube liście oraz podłużnie zwinięte duże liście o nieregularnych wielkościach.

Miał lub pył to najdrobniejsze okruchy liści, które wykorzystuje się do produkcji herbat ekspresowych w torebkach, bo muszą się one szybko zaparzać. W tym przypadku w skrócie pojawi się litera F (Fannings) lub D (Dust)

Miał:

  • BOPF (ang. Broken Orange Pekoe Fannings)  – główna klasa herbaty na Cejlonie, w Indonezji, południowych Indiach, Kenii, Mozambiku, Bangladeszu i Chinach. Herbata czarna z pewnymi dodatkami, o jednorodnych rozmiarach cząstek, bez pączków. W Indonezji znana jako „BOP fine” lub „small-leaf BOP” (drobna BOP, BOP o małych liściach)
  • TGFOF ( ang. Tippy Golden Flowery Orange Fannings)
  • GFOF (ang. Golden Flowery Orange Fannings)  – wysokiej jakości herbata stosowana w Darjeeling do produkcji herbat ekspresowych
  • FOF ( ang. Flowery Orange Fannings)  – popularna w Assam , Dooars i Bangladeszu. Rozmiary niektórych liści zbliżone do niższej klasy herbat o liściach łamanych
  • OF (ang. Orange Fannings) – z północnych Indii i niektórych regionów Afryki oraz Ameryki Południowej
  • PF ( ang. Pekoe Fannings)

Pył:

  • D1 (ang. Dust 1)  – z Cejlonu, Indonezji, Chin, Afryki, Ameryki Południowej i południowych Indii
  • PD/PD1 (ang. Pekoe Dust/Pekoe Dust 1)  – produkowana głównie w Indiach.
Reklamy

Autor: DomHerbat

Dom Herbat - blog o herbacie

One thought on “Oznaczenia herbat

  1. Pingback: Oznaczenia herbat- długi post pisany | herbatniczek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s