Dom Herbat Blog – Wszystko o herbacie

Zasady parzenia herbat

1 komentarz

Jakość przygotowanej herbaty zależy od wody (im woda twardsza tym gorszy smak herbaty), sposobu przechowywania herbaty, no ale przede wszystkim od czasu zaparzania.

Herbata ile? temp. wody: czas parzenia:
Biała: 1 łyżeczkę/ filiżankę 70-85 °C* 7-9 min.
Zielona Gunpowder: 1 łyżeczkę/ filiżankę 70-80 °C 3-4 min. **
Zielona Chun Mee: 1 łyżeczkę/ filiżankę 70 °C 3-4 min. **
Zielona chińska: 1 łyżeczkę/ filiżankę 75-90 °C 3-4 min. **
Zielona japońska: 1 łyżeczkę/ filiżankę 60-75 °C  **** do 2 min. **
Zielona aromat.: 1 łyżeczkę/ filiżankę 80-90 °C 3-4 min.
Czarna: pół łyżeczki/ filiżankę 96°C   (biały wrzątek)*** 4-5 min.
Czarna Darjeeling: pół łyżeczki/ filiżankę 96°C   (biały wrzątek) 3 min.
Czarna aromat.: pół łyżeczki/ filiżankę 96 °C  (biały wrzątek) 4-5 min.
Czerwona Oolong: pół łyżeczki/ filiżankę 96 °C  (biały wrzątek) 5 min.
Czerwona Pu Erh: pół łyżeczki/ filiżankę 96 °C  (biały wrzątek) 3-5 min.
Rooibos: 1 łyżeczkę/ filiżankę 96 °C  (biały wrzątek) 3-5min.
Mate: 1 łyżeczkę/ filiżankę 70 °C 3-5min.
La Pacho: 1 łyżeczkę/ filiżankę gotować na wolnym ogniu 5-15 min. -odstawić na 5 min.-odcedzić

Dom Herbat

* Woda po 3-4 minutach od zagotowania osiąga temperaturę 90 °C, w 12 min spada do 75 °C.

**Herbata zielona z pierwszego parzenia ma działanie pobudzające, z drugiego i trzeciego uspokajające

***Biały wrzątek – stan gotującej się wody przed mocnym wrzeniem, kiedy woda robi się mętna. Według chińskiej sztuki parzenia herbaty woda podczas wrzenia traci rozpuszczone w niej powietrze. Powinniśmy więc zwrócić uwagę, aby nie doprowadzać wody do długotrwałego wrzenia. Nawet jeśli woda ma przestygnąć do zalania herbaty zielonej.

**** Uwagi do zielonych herbat japońskich:

Sencha, Fukuyu – woda o temp. 60 C; parzyć 2 minuty
Bancha, Genmaicha – woda o temp. 90 C; parzyć 1 minutę
Kokeicha – woda temp. 80 C; parzyć 1 minutę

Reklamy

Autor: DomHerbat

Dom Herbat - blog o herbacie

One thought on “Zasady parzenia herbat

  1. Bardzo pomocna sciaga- dzieki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s