Dom Herbat Blog – Wszystko o herbacie

Kenya Malaika Orthodox

Dodaj komentarz

Wczoraj w butiku Five O’Clock kupiłem  herbatę Kenya Malaika Orthodox. Jest to czarna herbata afrykańska. O Kenya Malaika na stronie herbaciarni znalazłem taki opis:

Zbocza Mount Kenya na wysokości 1700 m n.p.m. o glebie wulkanicznego pochodzenia stanowią wyśmienite warunki do rozwoju rośliny herbacianej. Delikatne listki po zaparzeniu dają jasnobordowy napar o ciekawie wyważonym smaku. Charakterystyczna owocowa nuta dodaje atrakcyjności i lekkości.

kenya_1

Odczucia smakowe są ściśle powiązane z długością parzenia. Krótsze, około 2 minutowe sprawia, że napar cechuje się wysoką aromatycznością przy delikatnym smaku z lekko wyczuwalną cierpkością. Wydłużenie czasu parzenia dodaje mocy i wyrazistości z charakterystyczną goryczką.

kenya3

Miłośnicy herbat cejlońskich znajdą tu godną alternatywę. Dobrze komponuje się z konfiturami czy miodem. W połączeniu z mlekiem i cukrem trzcinowym może stanowić dopełnienie śniadania angielskiego.

kenya2

Parzenie:

Wodą o temperaturze 95 stopni C zalewamy listki na czas od 2 do 4 minut. Sugerowane jest przygotowywanie naparu w małych ilościach do 0.7 l.

Kenya Malaika

Kenya Malaika

Reklamy

Autor: DomHerbat

Dom Herbat - blog o herbacie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s