Dom Herbat Blog – Wszystko o herbacie

Afrykański adwent

Dodaj komentarz

Dzisiaj słów parę o dość kuriozalnym, ale i zarazem przepysznym połączeniu afrykańskiego buszu z chrześcijańską tradycją adwentu. Na pierwszy rzut oka nijak się tego połączyć nie da, ale zapewniam że biorąc pod uwagę smak tego naparu jest to połączenie pierwszorzędnej jakości.

Rooibos, bo o nim tu mowa produkowany jest z liści czerwonokrzewu, który rośnie tylko w Republice Południowej Afryki w górach Cederberg, trochę na północ od Kapsztadu. Cienkie listki czerwonokrzewu, przypominające igły sosny, tnie się na 1-2-milimetrowe kawałeczki a następnie poddaje procesowi fermentacji. W ten sposób otrzymujemy herbatę Rooibos (choć herbatą faktycznie nie jest gdyż nie należy do Camelia Sinensis – czyli do rośliny będącej chińskim krzewem herbacianym).

Adwent – wg wikipedii – to w Kościołach chrześcijańskich okres trwający od I nieszporów czwartej z kolei poprzedzającej Święto Bożego Narodzenia niedzieli do zmierzchu 24 grudnia. To czas, w którym ewangelicy i katolicy mają uświadomić sobie, że oczekują na powtórne przyjście Jezusa Chrystusa. W okresie adwentu dominuje w liturgii kolor fioletowy. Kolorem tym w Kościołach ewangelickich nakrywa się ołtarz a w Kościele katolickim kapłan zakłada do Mszy świętej ornat w tym kolorze.

114_10

Co prawda w Rooibosie adwentowym fioletu nie ma, ale nawiązują do niego chabrowo-niebieskie kwiatki bławatka pięknie prezentujące się na tle miodowego czerwonokrzewu.  Jednak najistotniejszy jest tu smak w klimacie typowo „bożonarodzeniowym”, na który oprócz słodkawego rooibosa   składają się rodzynki, skórka cytryny, kawałki jabłka, goździki, kardamon, kawałki migdałów oraz kwiatki ostu i bławatka. Choć nazwa sugeruje, że powinniśmy go pić jedynie w obecnym okresie roku, to wielu wielbicieli rooibosa pije tę mieszankę cały rok.

Warto przy okazji pamiętać, że rooibos doskonale uspokaja i pomaga przy bólach głowy. Zawiera dużo fluoru, który wzmacnia zęby i chroni przed chorobami dziąseł. Znajdziemy w nim także żelazo i witaminę C. Co dodatkowo ważne nie zawiera kofeiny ani garbników, dlatego nadaje się świetnie do picia przed snem, również tym zimowym 😉

Reklamy

Autor: DomHerbat

Dom Herbat - blog o herbacie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s