Dom Herbat Blog – Wszystko o herbacie

Japońska herbata zielona Kukicha – o niskiej zawartości kofeiny.

1 komentarz

Kukicha, zwana też bōcha to produkt uboczny herbat sencha lub matcha.  Herbata ta jest produkowana z patyczków i łodyżek a nie z liści. Stąd tez ilość zawartej w niej kofeiny jest dużo mniejsza niż w innych zielonych herbatach.

Pochodną herbaty Kukicha jest  herbata Karigane, powstała podczas produkcji japońskiej zielonej herbaty Gyokuro.

Kukicha

Kukicha

Herbatę zaparza się tradycyjnie jak herbaty zielone – czyli herbatę zalewamy woda o temp 70-80 st C. Czas zaparzania do 1 min. Przekroczenie tego czasu spowoduje, że napar będzie mieć goryczkowaty smak.

Herbatę możemy zaparzać 2-3 razy – i tak: pierwsze zaparzanie powinno trwać 40 sekund, drugie 15 sekund, a trzecie 30 sekund.

Herbata daje żółto-zielony napar, charakteryzuje się niskim stopniem cierpkości i lekko kremowym smakiem.

Kukicha jest elementem diet makrobiotycznych.

Uwaga! Nie mylić herbat Kukicha i Kokeicha! Ta druga, zwana również spaghetti tea, to herbata prasowana – powstaje z mieszaniny sproszkowanej herbaty zielonej i sproszkowanego ryżu, które są wiązane pod wpływem pary,a następnie przepuszczane przez sito efektem czego są cienkie, brązowe igiełki.

Kokeicha

Kokeicha

Reklamy

Autor: DomHerbat

Dom Herbat - blog o herbacie

One thought on “Japońska herbata zielona Kukicha – o niskiej zawartości kofeiny.

  1. Ogólnie Japońskie herbaty, te prawdziwe, a nie z nazwy są świetne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s