Dom Herbat Blog – Wszystko o herbacie

Herbata Yunnan

4 komentarze

Herbata Yunnan uprawiana jest w Chinach, w prowincji o tej samej nazwie (przy okazji polecam ciekawy artkuł z Gazety Wyborczej pt. Yunann czyli rozkosz dla oczu ) Z liści produkowane są czarne i zielone herbaty Yunnan.

yunnan

Herbat ta rośnie na plantacjach powyżej 2000 m n.p.m. Najlepsze herbaty tego gatunku charakteryzują sie dużą ilością tipsów. Jedną z nich jest Golden Yunnan, dający lekko słodkawy, orzeźwiający i aromatyczny napar w kolorze brązowym o czerwonawym odcieniu. Herbata ma duże, skręcone liście. Dobrze smakuje do śniadania, może być podawana z mlekiem.

Golden Yunnan

Zielony Yunnan – liście herbaty poddawane sa delikatnej obróbce. Napar jest delikatnie zielony, łagodny o wyczuwalnym posmaku liści.

Green Yunnan w mojej kolekcji

Green Yunnan w mojej kolekcji

W sklepach cena herbaty Yunnan kształtuje się następująco:

100 g zielonej kosztuje ok. 18-20 PLN, natomiast czarny Yunnan to koszt ok. 12 zl za 100g.

Ostatnio kupiłem Yunan z firmy Loyd.  Opakowanie 100 g z czarną herbatą Yunnan Loyda (marka firmy Mokate) kosztuje ok. 4 zł. Herbata  ma łagodny smak. Niestety nie znalazłem w niej tipsów a więc musi być produkowana z tańszych odmian Yunnana.

Herbata Yunnan

Czas zaparzania – czarna herbata Yunnan – zalać wrzątkiem i zaparzać 3-4 minuty; zielony Yunnan zaparzamy zalewając liście wodą o temp. ok 80 st C. Zielony Yunnan nadaje się do dwu- trzykrotnego zaparzania

Reklamy

Autor: DomHerbat

Dom Herbat - blog o herbacie

4 thoughts on “Herbata Yunnan

  1. Nie przepadam za tą odmianą herbaty. Piłam zielony Yunnan. Kupiona herbata była zapakowana w podobny kartonik jak na zdjęciu. Mam również czarny Yunnan o grubych liściach, którego jeszcze nie próbowalam. ; )

  2. Jedyna dostepna harbata, ktora ma aromat herbaty nie jakiegos szucznego badziewia. Smak tez ma herbaciany. Reszta to badziewie sztucznie dopraiwane.

  3. Piję różnego rodzaju czarną herbate ale najwiecej herbaty Yunnan. A co do Yunnan z firmy loyd to uważam że nie jest najgorszy.

  4. Dobry yunnan, o lekko ziemistym aromacie i zapachu suchego siana w środku lata….. mniam! Polecam zaparzyć dobry susz nie dłużej niż dwie minuty. Wtedy udaje się zachować ten specyficzny aromat.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s