Dom Herbat Blog – Wszystko o herbacie

Herbata Oolong

Dodaj komentarz

Herbata Oolong (czyt. ulung) – herbata półfementowana z grupy herbat czerwonych.

W języku chińskim nazwa oznacza Czarny Smok.

Herbata ta produkowana jest w Chinach i na Tajwanie (Formoza). Liście przeznaczone do produkcji herbaty oolong nie mogą być zbyt wcześnie zbierane. Najważniejszą rzeczą jest, aby zaraz po zerwaniu poddać je obróbce.

Oolong daje napar w kolorze od złocisto- do ciemnobrązowego. Zbiory odbywają się od maja do końca lipca.

jade_oolong

Herbata Oolong

oolong_tea

Odmiany herbaty oolong:

  • White Tip, Oriental Beauty – ciemne oolongi
  • Tung Ting
  • Colong
  • Pushong

Źródło: „Ilustrowany leksykon herbaty”, L. Rum

Reklamy

Autor: DomHerbat

Dom Herbat - blog o herbacie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s