Dom Herbat Blog – Wszystko o herbacie

Gojnik-opakowanie1_small

Testujemy kreteński gojnik

2 komentarze

Gojnik, zwany też herbatą górską, to jedna z najpopularniejszych herbat ziołowych dostępnych w naszym herbacianym sklepie. Nie dość, że bardzo zdrowe i wzmacniające, to jeszcze smaczne i idealnie prezentujące się podczas zaparzania. Zadbaliśmy też o to, aby nasz towar był najwyższej jakości.
Gojnik, który sprzedajemy przypływa z Turcji w całości i jest ręcznie cięty, tak aby w torebkach znalazły się jedynie najwartościowsze kwiaty bez łodyg.
Piszemy o tym, bo często można spotkać oferty gojnika w wiązankach, które z jednej strony są niewygodne w użyciu (samemu trzeba je przycinać w celu zaparzenia), a z drugiej strony klient płaci za towar, w którym najwartościowsze kwiaty stanowią zaledwie jedną trzecią lub jedną czwartą ilości otrzymanego zioła. Jest jeszcze i inny sposób sprzedaży tego zioła, gdzie całe krzewy są wrzucane do maszyny i mechanicznie cięte. W efekcie tego zabiegu możemy uzyskać drobny miał lub równe, niewielkie kawałki przemieszanych ze sobą kwiatów i łodyg. Ten ostatni rodzaj suszu trafił nam się w paczce gojnika przywiezionej z Krety.

?

Koszt tej małej paczuszki, w której zmieściło się 15 gram gojnika to 2,05 EUR (co w przeliczeniu na złotówki daje obecnie ok. 9,10 PLN). Przy czym zaznaczyć należy, że mamy tu do czynienia z pociętym mechanicznie suszem, w którym jedną trzecią zawartości torebki stanowią łodygi. Zatem nie jest to towar najwyższej jakości.

Gojnik_opakowanie i susz1

Kreteńska odmiana gojnika ma mniejszej kwiaty od tureckiej, a jej łodygi są jakby lekko pokryte meszkiem, przez co są bardzo miłe w dotyku. Zapach suszu jest lekko ziołowy z nutą orzecha i miodu, ale niezbyt intensywny.
Gojnik-susz
Napar zaparzamy tradycyjnie, zalewając gojnik wrzątkiem i czekając 5 minut, aż naciągnie pod przykryciem. Kolor naparu jest żółto-zielony, ale nieco bledszy od naparu uzyskiwanego z tureckiego gojnika. Również smak jest mniej intensywny.
Gojnik-zaparzony
Dla nas osobiście kubek kreteńskiego gojnika, choć to napar niezbyt mocny i intensywny, ma jednak jeszcze jeden (raczej nieosiągalny dla pozostałych) walor.  Rozbudza wspomnienia słonecznej, gorącej wyspy o zapierających dech w piersiach górskich widokach i cudownych plażach. Przywołuje w pamięci małe urocze uliczki starego miasta w Chanii i Rethymnonie oraz momenty delektowanie się świeżo przyrządzoną grecką sałatką w spokojnych i leniwych górskich wioskach pełnych ciekawskich kotów.

Gojnik


Więcej informacji o właściwościach zdrowotnych gojnika, znajdziecie w jednym z naszych wcześniejszych wpisów: Gojnik – górskie zioło z przytupem i sposób na Alzheimera
Reklamy

Autor: DomHerbat

Dom Herbat - blog o herbacie

2 thoughts on “Testujemy kreteński gojnik

  1. Jak smakuje taka herbata? Przypomina w smaku zieloną?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s