Dom Herbat Blog – Wszystko o herbacie

Herbata czarna a herbata zielona – różnice

Dodaj komentarz

Poniższy artykuł znalazłem na polskojęzycznej stronie Sri Lanka Tea Board – wydał mi się na tyle ciekawy, że przytaczam go w całości:

„Zarówno herbata czarna jak i zielona pochodzi z tej samej rośliny “ Camellia Sinensis”. Zupełnie inne są jednak procesy produkcji, jakim poddawane są liście w celu otrzymania produktu końcowego. Podczas przetwarzania czarnej herbaty, zerwane zielone liście są przez kilka godzin suszone, aby zredukować zawartość wody, a następnie mechanicznie zwijane w celu rozdrobnienia. Proces ten zapoczątkowuje serię reakcji chemicznych katalizowanych przez enzymy w liściu. Reakcje chemiczne następują podczas kolejnej fazy zwanej „utlenianiem” lub „fermentacją”. Główną reakcją jest konwersja „katechin” (flawonowi) będących głównym składnikiem liści, na „teflawiny” i „tearubiginy” itd., które nadają czarnej herbacie charakterystyczny smak. Podczas produkcji zielonej herbaty, zebrane zielone liście wystawiane są na działanie wysokiej temperatury z pary lub ogrzewane na specjalnych blachach w celu zredukowania wilgotności. Pomijana jest natomiast faza utleniania (fermentacji), przez co enzymy nie są uaktywniane. W efekcie, skład chemiczny zielonej herbaty i świeżych, herbacianych liści jest podobny. Herbata „Oolong” poddawana jest krótkotrwałej fermentacji. Czarna herbata stanowi 74% światowej produkcji, zielona 24%, a pozostałe 2% przypada na herbatę Oolong. Herbaty czarna i zielona zawierają zbliżoną ilość „flawonoli”, różniących się jednak strukturą chemiczną. Herbata zielona zawiera więcej flawonoli prostych zwanych „katechinami”, natomiast w herbacie czarnej jest więcej złożonych odmian takich jak „teflawiny” i „tearubiginy”, które powstają w liściach w procesie fermentacji.

Do niedawna uważano, iż z herbat zawierających antyoksydanty najzdrowsza jest herbata zielona. Najnowsze badania „in vitro” wykazały jednak, że teflawiny i tearubiginy, powstałe w procesie produkcji herbaty czarnej, są równie efektowne. Korzyści płynące z picia herbaty czarnej i zielonej są porównywalne, oba rodzaje sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu. W efekcie wybór herbaty pozostaje wyłącznie kwestią gustu.”

Reklamy

Autor: DomHerbat

Dom Herbat - blog o herbacie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s