Dom Herbat Blog – Wszystko o herbacie

Zielona herbata

Dodaj komentarz

zielona herbata

Japońskie herbaty zielone:


Bancha – jest niższym stopniem herbaty Sencha. Nazwa Bancha znaczy poźny zbiór (Bancha zbierana jest jesienią). Składa się z dużych, twardych liści i łodyg krzewu herbacianego. Herbata Bancha zawiera stosunkowo mało teiny, która ma działanie pobudzające, dlatego może być pita w dowolnych ilościach nawet przed snem. W liściach herbaty bancha znajduje się natomiast dużo taniny – garbnika o działaniu antynowotworowym, oczyszczającym i wzmacniającym organizm. Bancha zawiera także dużo wapnia i żelaza.

bancha

Bancha

Sposób parzenia:
Optymalna temperatura wody to ok. 90 – 100ºC. Czas zaparzania: ok. pół minuty. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz – smak i aromat herbaty będzie mniej intensywny, ale podczas drugiego parzenia do naparu uwalnia się najwięcej cennych dla zdrowia mikroelementów.

Sencha – najbardziej popularna japońska herbata zielona. Zbiory odbywają się od końca kwietnia do połowy maja.  W niektórych rejonach liście zbiera się cały rok. Pocięte liście przypominają trawę. Herbatę można przechowywać 2-3 lata.

Sposób parzenia:
Herbatę  – 1 płaska łyżeczka na filiżankę – zalewamy wodą o temperaturze 70-80 st C i zaparzamy 3-4 minuty.  Sencha daje żołtawozielony napar.

Sencha

Sencha

Gyokuro – cudowna kropla rosy – to z kolei najznamienitsza z japońskich herbat zielonych

Kokeicha – herbata produkowana z herbat łamanych, pyłu herbacianego i sproszkowanego ryżu. Daje ciemny napar.

Kukicha – herbata z łodyżek liściowych herbat Sencha i Gyokuro. Daje żółtawy napar z kwiatowym posmakiem.

Hojicha

Genmaicha – mieszanka herbaty Bancha, prażonej kukurydzy i prażonego ryżu lub jęczmienia. Herbata daje jasnobrązowy napar o lekko pikantnym smaku

Sposób parzenia:
2 łyżeczki herbaty na filiżankę zalewamy wodą o temp. 95 st C  i zaparzamy ok 1 min.

Genmeicha - mieszanka Bancha i prażonego ryżu

Genmeicha - mieszanka Bancha i prażonego ryżu

Matcha – japońska sproszkowana herbata przeznaczona do ceremonii herbacianej (Chanoyu – czyli Droga Herbaty). Matcha produkowana jest z herbaty Tencha. Proszek z dodatkiem wody ubija sie specjaną bambusową trezpaczką (chasen). Duzo informacji o Matcha można znaleźć na stronie http://www.matchatea.com

matcha1

Sproszkowana Matcha, bambusowa trzepaczka i napar

Chińskie herbaty zielone:


Chun Mee (Piękne Brwi) – produkowana w Chinach i na Tajwanie

Cierpki, lekko korzenny smak. Zbiory w miesiącach letnich.

Gunpowder (Proch Strzelniczy) – więcej ….

Pi Lo Chun (Nefretytowa Spirala Wiosny)

Lung Ching – Herbata Longjing (wym. lung-dźing) – (Smocze Źródło) – herbata szczęścia – przez konserów uważana za najsłynniejszą zielona herbatę świata.

Herbata Longjing jest w Chinach znana od 1700 lat, jest zatem jedną z najstarszych tradycyjnych herbat. Jej aromat uchodzi za łagodny, dobry dla nowicjuszy nie obeznanych z chińską tradycją herbacianą.

Sposób przygotowania herbaty: 1 łyżeczkę na filiżankę zalewa się wodą o temperaturze około 65-80 stopni Celsjusza, po czym wodę należy wylać, bo dobra do spożycia jest dopiero herbata od drugiego parzenia. Po ponownym zalaniu herbata jest gotowa do spożycia po około 3-5 minutach. Liście można zalewać wodą wiele razy.

T’ien Yiheng:
„Herbatę się pija, by zapomnieć o hałasie świata.”

Black iron asian teapot with sprigs of mint for tea

Reklamy

Autor: DomHerbat

Dom Herbat - blog o herbacie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s