Dom Herbat Blog – Wszystko o herbacie

Lapsang Souchong

Dodaj komentarz

Lapsang Souchong – tradycyjna chińska, silnie wędzona herbata pochodząca z prowincji Fujian

Lapsang Souchang to dymny aromat i

Lapsang Souchang to dymny aromat

Liście tej herbaty poddawane są procesowi więdnięcia w dymie z korzeni chińskiej sosny, podgrzewane i zwijane. Po tych czynnościach, liście ubija się w beczkach i przykrywa w celu fermentacji. Po fermentacji liście są ponownie podgrzewane, ponownie zwijane, umieszczane w bambusowych koszach i wędzone, do zupełnego wysuszenia, w dymie z korzeni chińskiej sosny lub drzewa cedrowego.

lapsang souchong

Ze względu na swój wyrazisty smak i aromat herbata Lapsan Souchong uważana jest za „męską herbatę”. Aromat ten jest czasami porównywany do smaku szkockiej whisky lub cygar.

Sposób parzenia:

Optymalna temperatura wody to 95 ºC. Czas zaparzania: 5-7 minut

Reklamy

Autor: DomHerbat

Dom Herbat - blog o herbacie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s