Mohito to sztandarowa pozycja we wszystkich plażowych barach z drinkami. My jednak zaproponujemy Wam jej herbacianą wariację. To czego potrzebujecie to zielona herbata China Sencha, 1 limonka, ok. 5 listków mięty i łyżka trzcinowego cukru.
A teraz do dzieła:
- Do shakera lub wysokiej szklanki wlejcie wyciśnięty sok z limonki, wrzućcie liście mięty i zasypcie to łyżką trzcinowego cukru.
- Następnie dorzućcie kostki lodu (najlepiej lekko skruszone) do wysokości 2/3 szklanki lub shakera.
- Całość zalejcie zimną (świeżą ale przestudzoną) zieloną herbatą China Sencha.
Jeśli macie ochotę trochę połobuzować, możecie powyższe wzbogacić kieliszkiem białego rumu 😉
4 września 2017 o 8:40
„Łobuzować” raczej nie będę, ale z chęcią spróbuję wersji z mietą i trzcinowym cukrem 🙂