Dom Herbat Blog – Wszystko o herbacie

szałwia

750 twarzy Szałwii

Dodaj komentarz

Grey miał podobno 50 twarzy… szałwia ma ich natomiast 15 razy więcej. Oczywiście, nie o twarze tutaj chodzi, a o jej odmiany. Szałwia pochodzi z przybrzeżnych rejonów Morza Śródziemnego i wciąż rośnie dziko np. na wzgórzach chorwackiej Dalmacji. Równie często można się na nią natknąć w wielu miejscach na Krecie podczas wakacyjnych wojaży.
Szałwia - Kreta 2014

Nawiązując do Greya i jego odmiennych oblicz można śmiało stwierdzić, że szałwia mu w niczym nie ustępuje. Można bowiem spotkać jej odmiany ogrodowe hodowane głownie ze względów kulinarnych, można też trafić na odmiany o ewidentnie leczniczych właściwościach jak choćby Gojnik popularnie zwany szałwią libańską czy też odmiany wspierające nasze zdrowie jak choćby Szałwia Hiszpańska tzw. Chia z nasionami bogatymi w omega-3. Niestety szałwia ma też i drugie oblicze, jej odmiana szałwia wieszcza występująca głównie w Meksyku może być wykorzystywana jako mocny narkotyk, ponieważ zawiera Salwinorynę A jedną z najsilniejszych znanych substancji psychodelicznych występujących w naturze.

My jednak koncentrujemy się na tym co dobre w tej fascynującej roślinie i zachęcamy do zakupów jednej z 3 propozycji z szałwią związanych:

Herbata z szałwii lekarskiej – posiada liczne właściwości lecznicze. Jest środkiem na trawienie, działa antyseptycznie, stymuluje wydzielanie żółci, redukuje gromadzenie się gazów w jelitach oraz łagodzi kolki brzuszne. Pita po posiłkach jest doskonałym lekiem na niestrawności.

szałwia

Gojnik (szałwia libańska)  – Herbatę Górską (to inna nazwa Gojnika) stosuje się głównie przy przeziębieniu, grypie, w leczeni zapalenia oskrzeli, duszności, w przebiegu choroby nerek, dolegliwościach układu pokarmowego, infekcjach dróg moczowych oraz chorobach prostaty i reumatyzmie. Napar poprawia kondycję fizyczną i psychiczną.

Co jednak szczególnie ważne, według najnowszych badań niemieckiego biologa molekularnego oraz lekarza z kliniki Neurologicznej Uniwersytetu w Magdeburgu prof. Jensa Panke podnosi on wydajność mentalną mózgu oraz hamuje stany zapalne, ma też istotny wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu, które są głównym sprawcą demencji starczej oraz choroby Alzheimera.

Gojnik

Nasiona Chia (Szałwia hiszpańska) – Mają 13 razy więcej magnezu niż brokuły, 5 razy więcej białka niż mleko oraz 8 razy więcej kwasów omega 3 niż łosoś. Nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.

Chia

Reklamy

Autor: DomHerbat

Dom Herbat - blog o herbacie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s