Dom Herbat Blog – Wszystko o herbacie

Jak Chińczycy klasyfikują herbaty

3 Komentarze

Zielone – Lu Cha – brak utlenienia
Białe – Bai Cha – lekko utlenione (10-15 %)
Żółte – Huang Cha – lekko utlenione
Szmaragdowe – Qing Cha – oolongi – 15- 80 % oksydacji
Czerwone – Hong Cha – oksydacja powyżej 90 % – w kulturze zachodniej nazywane „czarnymi”
Czarne – Hei Cha – późno fermentowane – czyli tzw. herbaty dojrzewające Pu Erh

Reklamy

Autor: DomHerbat

Dom Herbat - blog o herbacie

3 thoughts on “Jak Chińczycy klasyfikują herbaty

  1. Czy herbaty szmaragdowe i turkusowe to jedna i ta sama grupa herbat? Nie spotkałem się dotychczas z tą nazwą…

  2. wg chińskiej gradacji częściowo fermentowane herbaty jak oolongi klasyfikowane są właśnie jako szmaragdowe, niebieskozielone…. a ponieważ kolory turkusowy i szmaragdowy są zbliżone więc prawdopodobnie to jest to jedna grupa.
    W niektórych sklepach można się spotkać z zaklasyfikowaniem Pu-Erh i Oolong do jednej grupy herbat czerwonych. Jest to jednak błędny podział.

  3. Bardzo ciekawy ten blog ja najwięcej ostatnio dowiedziałem się duzo o herbacie z klubu herbaty 🙂 Jednak widzę kolejne miejsce dla siebie do poczytania 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s